Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cultura popular, els llibres i les roses tornaran a ser els protagonistes el Sant Jordi a Mataró

Escoltar

La cultura popular, els llibres i les roses tornaran a ser els protagonistes el Sant Jordi a Mataró

Mataró es prepara per tornar a celebrar la festa del llibre i de la rosa amb un programa extens d’activitats en el qual el gruix dels actes es concentraran el diumenge 23 d’abril.

El regidor de Cultura, Xesco Gomar, i la regidora de Promoció de Ciutat i Comerç, Núria Moreno, han presentat aquest matí la programació del Sant Jordi 2023.

La ciutat es tornarà a omplir amb parades de venda de roses i llibres. Se n’han autoritzat 206 parades de roses entre professionals, entitats, escoles i particulars, i 23 parades de llibres, en aquest cas de professionals i d’entitats. A més, la plaça de Santa Anna tornarà a ser l’espai de la Fira del Llibre, que estarà oberta de divendres 21 a diumenge 23 d’abril de 9 h a 21 h. A la Fira hi haurà 10 parades per escollir entre les principals novetats editorials. D’aquestes, nou són parades de llibreries i hi ha una parada d’autor. Com a novetat hi haurà un estand temàtic per commemorar el 175è aniversari de l'arribada de la primera línia del tren Barcelona Mataró, amb una espai de lectura amb llibres de contes sobre el món ferroviari, cedits per les Biblioteques de Mataró.

Els actes al voltant de Sant Jordi s’aglutinaran en bona part el diumenge 23 d’abril. A les 11.30 h al Pati del Cafè Nou se celebrarà la 47a edició del Llibre Gegant de Contes. Fins a les 13.30 h, diferents artistes de la ciutat il·lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar els nens i nenes de Mataró. També a les 11.30 h es farà el tradicional Correconte del Drac i el Dragalió, que aniran en cercavila de foc des de l’Ajuntament fins al Pati del Cafè Nou per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant, portant un conte perquè també l’il·lustrin.

A les 12 h del dia 23, davant l’Ajuntament, es farà la Diada Castellera Capgrossos de Mataró, que tindran l’acompanyament especial dels Castellers de Mollet. A la tarda hi haurà la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró. Les colles geganteres d’escoles i barris de la ciutat, acompanyades de la Família Robafaves sortiran en cercavila des del pati de l’antic Escorxador, per anar a l’Ajuntament, passant pel carrer d’Enric Prat de la Riba, carrer de Cristina, carrer de Sant Bru, Portal de Valldeix, carrer de Sant Francesc d’Assís, carrer de Bonaire i La Riera.

 El 23 d’abril acabarà amb l’acte més genuí de la festa, La Fogonada, la particular versió de la de llegenda de Sant Jordi. La melodia característica de l’acte, obra de Jaume Punsola, tornarà a sonar a la plaça Gran, la plaça de Santa Maria i la plaça de l’Ajuntament sota la pluja de foc que oferiran el Drac, les Diablesses i els foguers. La nit es tancarà amb el ball de Sant Jordi a càrrec de La Coixinera.

Fins als 23 d’abril el Drac, el Dragalió, els Nans i la Família Robafaves estan a l’Ajuntament per tal que els i les alumnes de les escoles de Mataró i tota la ciutadania els pugui visitar.

Com cada any, l’Ajuntament obrirà les portes a la ciutadania per conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors i les regidores. Els explicaran la història de l’edifici i posaran en relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala. El dia 21 d’abril faran visites les escoles i el dia 22 de 10 a 13 h s’oferiran visites a entitats i particulars. En aquest darrer cas no cal incriure's prèviament.

La conferència institucional d’enguany es farà dijous 20 d’abril a les 19 h de la tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament i anirà a càrrec de l’escriptor Sergi Belbel, Premi Sant Jordi 2022.

Les Biblioteques de Mataró participen activament a la festa de les lletres. Oferiran  diverses hores del conte a les biblioteques Pompeu Fabra, Antoni Comas i la Biblioteca Popular, la presentació del nou llibre del dramaturg mataroní Toni Cabré, “Teatre reunit”,  visites guiades a la biblioteca Pompeu Fabra, i clubs de lectura i la Biblioteca a Cel Obert el dia 21 d’abril a la plaça de Santa Anna, entre d’altres. A més les biblioteques mataronines proposen diverses activitats als centres educatius de la ciutat. Del 17 al 28 d’abril, les escoles poden gaudir d’una programació especial de Sant Jordi amb sessions de contes i tallers

Per la seva part el Museu de Mataró oferirà dues activitats familiars, una el diumenge 9 d’abril a Ca l’Arenas, al voltant de l’exposició de l’artista Carme Garolera, i una altra el 18 d’abril a Can Marfà, relacionada amb l’exposició “Acció! 125 anys de cinema a Mataró”. A “La natura en un punt de llibre” (Ca l’Arenas) els infants podran crear un punt de llibre jugant amb cera, fulles i flors. A “Flipbook de Sant Jordi” (Can Marfà) dibuixaran i pintaran per crear un flipbook, un petit llibre animat.

Diverses llibreries i entitats de la ciutat oferiran una programació variada amb sessions de signatures d’autors, contacontes, presentacions de llibres, espectacles relacionats amb la literatura i una ballada de sardanes, entre d’altres.

Al web https://www.culturamataro.cat/sant-jordi-23 es pot consultar tots els actes de la programació de Sant Jordi.