Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

.

IX Congrés Internacional d'Història Ferroviària. Mataró, 25-26-27 d'octubre de 2023

Mataró esdevindrà la seu del IX Congrés d'història ferroviària, organitzat per l'Associació Ibèrica d'Història Ferroviària (ASIHF). El propòsit d'aquest esdeveniment internacional és commemorar els 175 anys de la inauguració de la primera línia ferroviària de la península ibèrica, entre Barcelona i Mataró, i seguir avançant en el coneixement històric del ferrocarril. L'AIHF pretén, amb aquest IX Congrés, dedicar una atenció particular al cas de Catalunya per posar en valor la seva historiografia ferroviària. El IX Congrés se celebrarà del 25 al 27 d'octubre de 2023, a les instal·lacions del TecnoCampus Mataró-Maresme.

Associació Ibèrica d'Història Ferroviària (AIHF) 

L'Associació Ibèrica d'Història Ferroviària neix arran de la iniciativa d'un grup d'investigadors espanyols i portuguesos interessats en difondre la investigació de la Història del ferrocarril a la Península Ibèrica; defensar i donar a conèixer el seu patrimoni històric; i fomentar la investigació acadèmica de la història dels ferrocarrils ibèrics. L'Associació està formada majoritàriament per historiadors, economistes i geògrafs de l'Estat Espanyol i Portugal. Tot i que el seu tema central és l'estudi del ferrocarril a aquests dos països, també estudia altres medis de transport relacionats, així com altres àmbits territorials, en especial, Europa i Iberoamèrica. Les seves principals activitats són, per una banda, la realització periòdica de congressos, seminaris i jornades; i per altra banda, la publicació de la revista Transportes, servicios y telecomunicaciones, TST.

Per tal de commemorar els 175 anys de la inauguració del primer ferrocarril peninsular, l'ASIHF va obrir una convocatòria per a que las persones sòcies i la comunitat investigadora propossesin temes o meses que consideressin d'interès per ésser tractats en el IX Congrés. Un cop estudiades les propostes, el Consell de Govern de l'Associació va decidir la seva acceptació i, en conseqüència, va fer el contacte per a presentar les comunicacions. Aquest IX Congrés dedicarà una part substancial a efectuar una posada al dia de la història del ferrocarril català. 

Durant els tres dies del IX Congrés d'Història Ferroviària, es preveu la participació d'experts de 12 països. El programa ofereix la possiblitat d'assistir al voltant de 80 propostes de comunicació organitzades en 6 sessions, 5 específiques i una general, i el Taller "Logística y desarrollo. El ferrocarril Barcelona Mataró y el crecimiento económico".

Comitè d'Honor del IX Congrés Internacional d'Història Ferroviària

President:
David Bote Paz. Alcalde de l'Ajuntament de Mataró.

Vocals:
Ricard Bonamusa. Cercle Històric Miquel Biada.
Jordi Catalán Vidal. Centre d'Estudis ‘Jordi Nadal’ d'Economia i Història Econòmica.
Josep Lluis Checa. TecnoCampus Mataró-Maresme, Universitat Pompeu Fabra.
Joan Guàrdia Olmos. Rector de la Universitat de Barcelona.
Magda Pinheiro. Presidenta de ASIHF.
Jaume Puy i Llorens. Rector de la Universitat de Lleida.

 

+ Informació


   IX Congrés història ferroviària - Tecnocampus (Ajuntament de Mataró \ Romuald Gallofré) IX Congrés història ferroviària - Tecnocampus (Ajuntament de Mataró \ Romuald Gallofré) IX Congrés història ferroviària - Tecnocampus (Ajuntament de Mataró \ Romuald Gallofré)

 Amb el suport de: 
diputació de barcelona.png

 

Galeria d'Imatges