Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Prevenció dels maltractaments a les persones grans

Escoltar

Prevenció dels maltractaments a les persones grans

Els maltractaments a les persones grans són el tipus de violència més oculta, silenciada i menys detectada. És un fenomen poc denunciat i silenciat per l’entorn i per les pròpies persones grans. És una vulneració de drets humans. Una de les causes és l’edatisme.
 
Què és l'edatisme?
És l’actitud discriminatòria envers una persona com a conseqüència de la seva edat, especialment en el cas d'una persona gran. Els estereotips  i creences negatives vers les persones grans poden ser la causa de situacions de maltractament.
 
Què són els maltractaments vers les persones grans?
És una acció única o repetida, o la manca d’atenció adequada que provoca danys, patiment o angoixa a la persona gran. Es pot produir a l’àmbit familiar, comunitari o institucional. La persona causant del maltractament pot ser un familiar, un amic o amiga, un veí o veïna  o un cuidador/a habitual.
 
Formes de maltractament
 • Maltractament físic: és l’ús de la força física que ocasiona lesions corporals. Talls,cops,bufetades,empentes, fractures o/i lesions no justificades.
 • Maltractament psicològic: és infligir angoixa, pena o estrés a través d’actes o paraules Crits, insults, amenaces, humiliacions, infantilització, tracte indiferent.
 • Abús sexual: contactes asexuals sense consentiment amb força o amenaces. Violació, tocaments i assetjament.
 • Abús econòmic: és l’ús il·legal de béns i/o propietats de la persona gran, modificació forçada de testaments, negar l'accés i control als comptes bancaris, coerció per donar diners a terceres persones. Robatoris o fraus.
 • Negligència: és no atendre les necessitats de la persona gran. Pot ser intencionada o no intencionada, per manca de capacitat, informació, formació o interès per part de la persona cuidadora. Manca de les atencions de cura: higiene personal, alimentació, vestit, seguretat.
 • Abandó: és la deserció per part de la persona cuidadora i que desempara voluntàriament a la persona gran. Persona o institució que no assumeix la responsabilitat de cura.
 • Vulneració de drets: consisteix a la privació i no reconeixement dels drets fonamentals. Negació o limitació  del dret a prendre decisions. No respectar la intimitat, ni la llibertat. Tracte discriminatori.

 

Què puc fer?
 • Explica la teva situació a una persona de confiança.
 • Acudeix al Servei de Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró.
 • Ves al CAP de Salut o a la teva farmàcia i explica el que et passa.
 • Si ets una persona usuària del servei de teleassistència pots fer una trucada.
 • Si ets una persona cuidadora i ets sents esgotada: demana ajuda.
 • Si és una situació urgent, truca al telèfon d’emergències 112.

 

Com actuem?
 • Quan els serveis tenen coneixement d’una sospita de maltractament, es contacta amb la persona gran per escoltar-la i decidir les accions més adients per a cada situació.

 

Demana ajuda
Si pateixes  o coneixes una situació de maltractament, contacta:
 • 112 Emergències
 • Ajuntament de Mataró, Benestar social Av. Puig i Cadafalch, 101, 93 758 23 01
 
A l’any 2010 es va crear la Comissió per l’abordatge en xarxa de les situacions de  maltractaments a les persones grans liderada per al Servei de Benestar Social. La Comissió és un espai de treball tècnic que té com a finalitat prevenir i lluitarcontra els maltractaments a les persones grans. Formen part els següents serveis: Centre Sociosanitari Hestia Maresme, representants dels centres de dia i de les residències de les persones grans, Consorci Sanitari del Maresme, empreses de Servei d’Ajuda a Domicili, farmàcies de Mataró, Institut Català de la Salut (ICS), Mossos d’Esquadra, Policia Local, Servei de Benestar Social, Servei de Gent Gran Activa, Servei d’Informació i Atenció a les dones (SIAD) i Servei d’Intervenció Mataró i Maresme (SIE) i Tunstall Televida empresa prestadora del servei de teleassistència.
 
DADES
 
Casos_maltractaments_2021.PNG       Maltractaments 2022.png
 

Enllaços

Descarrega la Guia Local per fer front als maltractaments persones grans.

Descarrega el Tríptic de Prevenció dels maltractaments a les persones grans.